Hjelpsomme barn på kjøkkenet
 Hverdagen
Vi synes det er så gøy å engasjere barna våre til å være med på hverdagslige gjøremål, men det er ikke alltid lett å få barna til å forstå at visse ting bare må gjøres. Barn kan være selvstendige hvis vi voksne lar dem. Å la barnet herje løs på kjøkkenet høres ikke ut som en god idé men hvis du tilrettelegger og lager en egen plass på kjøkkenet til barnet vil hen etter hvert forstå hvordan tingene skal brukes. Vi vil vise hvordan dere kan hjelpe barnet å bli mer selvstendig på en måte som barnet synes er gøy!
 
 
 
 
 
Våre top 4 favoritter for mestringsfølelse på kjøkkenet
1.Dørslag for bær og mindre frukt
2. Kjøkkenforkle for de minste (1-6 år)
3. Lite rivjern for små hender
4. Trygg skjære-og smørekniv
 
 
 
I montessoribarnehager og montessoriskolen
er rommene omsorgsfullt arrangert med barnas behov i tankene. De samme prinsippene kan vi også ha i hjemmene våre. Målet er ikke å lage det "perfekte" hjem, men være mer bevisst på hvordan vi tilrettelegger i forhold til barna. Det er lurt å ha ting i barnevennlig størrelse men også i "ekte" materiale som du selv bruker på kjøkkenet. Det som er mest tilgjengelig i barnestørrelser er ofte laget i plast eller silikon, men bruk helst glass, stål og tre slik at barnet får skikkelig gode verktøy som oss voksne. Barnet vil lære at glass kan knuse og vil etter hvert lære å håndtere tingene riktig og forsiktig. 
 
Tilgjengelighet
Ha lave hyller, skap eller skuffer med et lite utvalg av tallerkener, bestikk og glass. Er det for mye ting vil barnet reagere slik som en vil med masse rot; fortsette å rote. Still det opp oversiktlig og minimalistisk.
 
 
           
 
 
Redskap
Det finnes mange kjøkkenredskaper som barn kan bruke uten å skade seg. Ha en liten kurv med forskjelliger redskaper som visp, slikkepott, epleuthuler og potetskreller. Lær barnet å bruke redskapene riktig så vil hen håndtere det på en riktig måte. Barn elsker å gjøre det samme som oss voksne og tenk på den mestringsfølelsen når de får det til!
Ved kutting av mat må alltid en voksen være tilstede, men det finnes kniver som er bedre for de små hendene. Her er en kniv som ikke er så skarp men tynn som gjør at den lett skjæres gjennom myk mat. Fruktkutter er et redskap som barnet kan håndtere. Snart kommer det flotte montessorikniver i butikken fra Skågfå - de er på vei! De er ergonomiske, laget i tre men skarpe nok til å skjære frukt, grønnsaker og brød. 

 

 
 
 Vann!
Et tips er å la vann stå tilgjengelig, slik at barnet kan hjelpe seg selv når hen er tørst - en mugge i liten størrelse, en flaske med vann eller en vanndispenser. Her er det viktig å ha kluter ved siden av slik at barnet kan tørke opp søl. De fleste barn synes det er like gøy å tørke opp, som å helle vann.
 
 
 
 
Respektfull oppdragelse
Om du ønsker å lære mer om hvordan du kan oppdra barnet ditt på en respektfull og oppmuntrende måte anbefaler vi deg å lese tidenes bok for Smårolling forelderen. Man kan lese denne boken uavhengig av bakgrunn og foreldrestil og man vil bli mer opplyst og få mindre vekt på skuldrene i hverdagen.
 
 
Link til Smårolling boken her
 
 
Oversikt over alle husholdningsartikler for små og store hender her
Tilbake til bloggen